skip to Main Content
Het Belang Van RGB En CMYK Bij Drukwerk

Het belang van RGB en CMYK bij drukwerk

Het laten drukken van producten is een secuur klusje, niet alleen van onze kant, maar ook voor u! Weet u nu eigenlijk het verschil tussen CMYK en RGB? We leggen het graag uit. Hoe wordt dit bedoeld?

RGB versus CMYK in kleurweergave

Digitale apparaten gebruiken voor monitors altijd RGB kleur. Scanners, digitale camera’s en computers gebruiken deze kleurconversie, wat staat voor Red, Green en Blue. Voor drukwerk gebruiken wij CMYK.

Op het scherm lijkt hier weinig verschil in te zitten, maar offline op het papier zorgt dit voor veel verandering in de kleuren. Dit komt omdat de drie overlappende RGB kleuren samen wit maken, terwijl in print, de CMYK dit niet zo werkt. Dit is hetzelfde effect van een prisma, in wit licht zitten alle kleuren. Het is dus heel belangrijk om drukwerk in CMYK aan te leveren. CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow en Key, of wel Black.

Felle kleuren gebruiken met CMYK

Omdat RGB bestaat uit licht, is het ook simpelweg niet mogelijk om alle kleuren in CMYK goed na te bootsen. Veel felle kleuren vallen simpelweg buiten het bereik van CMYK. Het is belangrijk om al tijdens het ontwerp na te denken over welke kleuren u gebruikt, en of deze wel CMYK-veilig zijn. Felrood is altijd een lastige kleur. Onze dtp-studio helpt u hier graag mee en wij maken een proefprint om zeker te zijn van uw kleur.

Naast CMYK zijn PMS kleuren de oplossing voor uw drukwerk

De bekende kleurenmaker Pantone komt met de ideale oplossing. Met de Pantone Process Color guide (de bekende PMS kleuren) helpen ze u op weg met de corresponderende kleuren voor jouw design. Op deze manier vindt u de juiste kleur.