Ga naar hoofdinhoud

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Ondanks de vele steunmaatregelen hebben sommige mensen moeite om hun vaste lasten te betalen. Met de regeling TONK (tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten) wil het Rijk huishoudens steunen voor wie de huidige steunmaatregelen onvoldoende uitkomst bieden.

Terugval in inkomen
Het gaat hierbij om huishoudens die door de crisis te maken krijgen met terugval in inkomen en daardoor noodzakelijke woonkosten niet meer kunnen betalen.

Wie komen in aanmerking?
Dit geldt bijvoorbeeld voor werknemers die hun baan verliezen en geen recht (meer) hebben op een uitkering. Voor zelfstandigen die vanwege de coronamaatregelen hun opdrachten zien verdwijnen, maar geen aanspraak op de Tozo kunnen maken. Maar ook mensen die al in 2020 ingestroomd zijn in een uitkering (WW, Bijstand of Tozo) vanwege de coronacrisis, maar waarvoor de hoogte van de uitkering onvoldoende is om de vaste lasten te betalen, komen in aanmerking voor de TONK.

Meer informatie vanaf maart
Het is de verwachting dat de TONK per 1 maart beschikbaar komt. Het Rijk werkt op dit moment de regeling en de bijbehorende voorwaarden uit. Houdt hiervoor de website van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl in de gaten.