Ga naar hoofdinhoud

Welke verpakkingen mogen mee met PMD?

De afkorting PMD staat voor verpakkingen van Plastic, verpakkingen van Metaal en Drankkartons. Van een lege tube tandpasta, de kaasverpakking en lege blikjes frisdrank tot aan lege pakken zuivel of sap: het kan allemaal in de PMD-bak.

Alleen lege verpakkingen horen in het PMD

Niet alle soorten plastic en metaal horen bij het PMD. Alleen verpakkingen horen bij het PMD.

  • Een kleerhanger, een zwembadje en tuinstoelen zijn geen plastic verpakking. Naar de milieustraat dus. Daar kan het gerecycled worden.
  • Ook een metalen wasrekje of gereedschap hoort niet in de PMD, maar kan naar de milieustraat.
  • En medisch afval, zoals injectiespuiten en slangetjes, mag ook niet bij het PMD.
  • Net als speelgoed en piepschuim: ook niet bij het PMD, maar bij het restafval of naar de milieustraat.

Stel jezelf de vraag: is het een verpakking?

Het klinkt ingewikkeld en dat is het soms ook. Maar stel jezelf dan de vraag of het een verpakking is en of het in de container past. Zo ja, dan is de kans groot dat het PMD is. Twijfel je? Dan kun je ook altijd kijken op afvalscheidingswijzer.nl. Ook staat er op steeds meer verpakkingen of het bij PMD hoort of niet.

Zo besparen we grondstoffen met PMD

De verpakkingen van PMD worden gesorteerd en omgezet in grondstoffen die we weer kunnen gebruiken voor nieuwe verpakkingen. Zo is de cirkel weer rond. Hoe meer PMD-verpakkingsmateriaal er in de PMD-container terecht komt, hoe beter!