skip to Main Content

Tiny House… klein en echt heel fijn!

Mark en Susan van Logchem-van Eijk, geboren Nootdorpers, hebben hun droom zien uitkomen. Een
eigen Tiny House aan het water van de Veenweg. Op deze fijne en mooie locatie, die voor de herindeling
Nootdorps grondgebied was, heeft Susan als kind tot haar 6e gewoond.

In Pijnacker Noord woonden Mark en Susan zeven jaar in een fijne eengezinswoning. “In deze woning hadden wij kamers over en het huis voelde eigenlijk als een ‘te grote jas’. Ik ben gaan lezen over Tiny Houses. Het leven met wat je eigenlijk alleen nodig hebt, spreekt mij aan”, vertelt Susan. Mark is meer praktisch en ik ben meer een dromer. Mark stelde voor om eerst te kijken of we dit echt wilden en hoe we daar dan praktisch invulling aan zouden geven. De droom en plannen bleven en hebben we uiteindelijk uitgevoerd…”, lacht Susan.

Cursus
“Via Internet zijn wij ons verder gaan verdiepen. Samen hebben wij een cursus ‘Tiny House’ gevolgd. Hierin leer je wat voor jou belangrijk is en het helpt je bij het maken van keuzes. De cursus bestond uit een aantal online lessen en bijeenkomsten met andere Tiny House enthousiastelingen. Deze cursus is ontworpen door Marjolein van ‘Marjolein in het Klein’. Vijf jaar geleden was zij de eerste bewoner van een Tiny House in Nederland”, vertelt Susan.

Ontwerpen
In sommige gemeentes zijn stukjes (pauze)grond te huur om een Tiny House neer te zetten of het kan op eigen grond. “Mijn vader is 24 jaar geleden met zijn tuinbouwbedrijf verhuisd vanaf deze plek. Deze kavel was er nog en mochten wij gebruiken om ons huis op te zetten. Toen wij definitief de knoop hebben doorgehakt, zijn wij samen met de broer van Mark begonnen met ontwerpen van ons huis. Ron kwam als architect met heel slimme ideeën hoe we om konden gaan met de beschikbare ruimte.”

Bouwen en plaatsen
“Toen ons droomhuis op papier stond, zijn we op zoek gegaan naar een bouwer en kwamen terecht bij Liberté Tiny Houses in Werkendam.
Zij zijn gespecialiseerd in het bouwen van Tiny Houses. In november 2020 zijn zij gestart in de werkplaats met bouwen. De afmeting van ons huis is 12 meter lang, 3.4 meter breed en 4 meter hoog. De hoogte is ook de maximale hoogte om het huis te kunnen vervoeren. Het moet onder stoplichten en bruggen door kunnen.. Dat was wel een heel bijzonder moment, je huis dat op een dieplader van de snelweg komt rijden!’, vertelt Susan. Eenmaal aan de Veenweg is het huis met een kraan geplaatst. Technisch gezien zouden we dus met huis en al kunnen verhuizen, als we dat zouden willen.”

Ontspullen
Het huis is ingericht met veel vaste kasten, verder is er een badkamer, keuken, een woonkamer en een slaapkamer. In totaal is er 46 m2.
Qua ruimte niet te vergelijken met een eengezinswoning. Mark en Susan hebben ook heel veel spullen weggedaan naar familie, kennissen en de kringloopwinkel. “Dat was een heel proces. We hebben sommige spullen meerdere keren in onze handen gehad voordat we besloten dat we het weg wilde doen. Heel bewust bedachten wij ons of wij het nog nodig hadden of konden missen”, aldus Susan. Vanaf 2 april 2021 wonen Mark en Susan in hun huis en ze hebben nog geen spullen gemist. Zij zijn bezig een moestuin aan te leggen en in de hobbykas worden al de nodige
groenten en kruiden verbouwd. Ook de tuin wordt nog onder handen genomen, daar zijn al plannen voor. Er komen nog fruitbomen bij en de mooie oude eikenboom (hoe toepasselijk is het als je meisjesnaam Van Eijk is), die blijft zeker staan.

Volg je hart
Mark en Susan hebben hun hart gevolgd. “Er is altijd meer mogelijk dan dat je in eerste instantie denkt”, zegt Susan. “Als je iets echt wil, zet dan alles op alles om je droom uit te laten komen. En soms een beetje eigenwijs zijn, dat helpt ook.” Mark en Susan zijn heel blij dat hun droom is uitgekomen.
(MvdS/beeld privé)

Nootdorp NU verschijnt een keer per maand en wordt gratis huis-aan-huis bezorgd in Nootdorp.

Uitgever:
Drukkerij Van de Sande
Ambachtshof 1
2632 BB Nootdorp

Oplage:
7.200

Advertenties/Acquisitie:
Monique van de Sande
T: 015 310 92 94
E: monique@sande.nl

Vormgeving:
Jolanda de Koning

Medewerkers:
Dick den Hollander
Elise Mooijman
Annette van Oosten
Quirine Polderman
Ruben Molenaar
Madelon van der Helm

Eindredactie:
Monique van de Sande

Redactieadres:
Ambachtshof 1
2632 BB Nootdorp

Email:
info@nootdorpnu.nl

Overnemen:
Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.